iód pszczeli akacjowy.
Miód o barwie jasnokremowej, w smaku delikatny, bardzo słodki, lubiany przez dzieci. Zaiwera dużą ilość fruktozy dlatego powoli ulega krystalizacji.
Stosuje się w leczeniu nadkwasoty żołądka jak i zaburzeń przewodu pokarmowego nerek i dróg moczowych.
iód pszczeli lipowy.
Miód lipowy posiada barwę zielonkawo-jasnobursztynową, smak trochę pikantny, w zapachu aromatyczny. Działa uspokajająco i antyseptycznie.
Tradycyjnie stosowany przy przeziębieniach i w stanach niepokoju.
iód pszczeli gryczany.
Miód gryczany ma barwę ciemnoherbacianą, posiada silny zapach i ostry bardzo charakterystyczny smak. Poleca się na zrastanie kości po złamaniach. Zawiera znaczną ilość magnezu. Dlatego stosowany jest w diecie antynowotworowej oraz w leczeniu schorzeń na tle miażdżycowym.
iód pszczeli wrzosowy.
Miód wrzosowy w stanie płynnym ma barwę czerwonobrunatną i konsystencję galaretowatą, silnie aromatyczny w smaku mało słodki, lekko gorzkawy.
Stosowany przy zaburzeniach dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty)
Profilaktycznie polecany dla panów po trzydziestce.
iód pszczeli spadziowy.
Miód spadziowy posiada przeważnie zabarwienie ciemno-brunatne, aromat słaby lekko korzenny lub żywiczny.
Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych.
iód spadziowo-nektarowy.
Miód spadziowo - nektarowy jest pochodzenia mineralnego. Powstał ze spadzi i nektaru roślin kwiatowych. Czarakteryzuje się brunatną barwą, posiada słabo wyczuwalny korzenny zapach, smak łagodny czasami lekko gorzkawy. Krystalizuje szybciej niż miód spadziowy. Właściwości lecznicze pośrednie między miodami kwiatowymi, a spadziowymi.
iód spadziowy z drzew iglastych.
Miód spadziowy (sosny, świerka, jodły) posiada zabarwienie od koloru brązowego poprzez ciemny brąz do prawie czarnego z zielonkamym odcieniem, silny charakterystyczny zapach przypominający igliwia lub żywicy. Smak przyjemny, łagodny. Wolno krystalizuje, krystalizacja gruba, kaszkowata. Miód ten jest bardzo bogaty w biopierwiastki. Polecany w leczeniu anemii rekonwalescentów po ciężkich chorobach, operacjach, w leczeniu nerwicy serca, miażdżycy mięśnia sercowego i innych schorzeniach sercowo-naczyniowych, przeciw infekcjom, przeziębieniu, chorobach układu oddechowego, zaparciach. Posiada właściwości antyseptyczne.
iód mniszkowy.
Miód mniszkowy ma jasnożółty kolor, przyjemną woń kwiatów mniszka, smak łagodny, krystalizacja drobna.Polecany przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, chorobach nerek i dróg moczowych oraz chorobach wątroby.
yłek kwiatowy (obnóża).
Produkt pręcików kwiatowych. Pszczoły zbierają go z kwiatów dodają do niego sekret gruczołów ślinowych, układają w obnóża na tylnych nóżkach i transportują do ula.
Pyłek jest produktem bogatym w aminokwasy, których zawiera ok. 5 razy więcej niż np. mięso, jaja czy ser. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B, węglowodany, enzymy i sole mineralne. Zaleca się stosować przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym w dolegliwościach jelit, anemii, prostaty i dla rekonwalescentów.
ierzga.
Pierzga - pyłek kwiatowy zakonserwowany przez pszczoły w komórkach plastra. Białkowy pokarm pszczół.
Pyłek lub pierzgę stosujemy najczęściej jako mieszaninę 1 części zmielonego pyłku lub pierzgi i 5 części miodu spożywając po 2 łyżeczki 2x dziennie.
Dzieci 1 łyżeczka 2x dziennie.
Miód wielokwiatowy | 0,25 kg |
0,27 kg | |
0,40 kg | |
0,60 kg | |
1,30 kg | |
1,50 kg | |
Miód: | 0,25 kg |
- lipowy | 0,27 kg |
- gryczany | 0,40 kg |
- akacjowy | 0,60 kg |
- nektar-spadź | 1,30 kg |
- mniszkowy | 1,50 kg |
Miód : | 0,25 kg |
- spadziowy | 0,27 kg |
- (spadź iglasta) | 0,40 kg |
0,60 kg | |
1,30 kg | |
1,50 kg | |
Miód wrzosowy | 0,25 kg |
Miód z propolisem | 0,25 kg |
Miód z pyłkiem | 0,25 kg |
Miód z pierzgą | 0,40 kg |
Miód porcjowany (wielokwiatowy, lipowy, gryczany) | 15 g |
Miód porcjowany-mix | (opak. 12 szt. po 15 g) |
Miód z orzechami: | |
-laskowymi | 0,25 kg |
-włoskimi | 0,40 kg |
Miód pitny półtorak (Mieszko, Chrobry) Miód pitny półtorak Jadwiga Miód pitny dwójniak (Bartnik, Jurand, Kasztel Nidzicki, Zbyszko) Miód pitny dwójniak Kurpiowski Miód Kurpiowski (w oplocie) Miód pitny-3 Trybunalski - kamionka Miód pitny czwórniak Miód pitny dwójniak w kamionce |
ropolis (kit pszczeli).
Lepka substancja żywiczna o barwie - w zależności od pochodzenia - brunatnej, zielonkawej, pomarańczowej niekiedy czerwonej. Pszczoły zbierają go z pączków niektórych drzew.
Propolis posiada właściwości bakterio - grzybobójczej, anestezyjne, dezynfekcyjne, peciwzapaleniowe, przeciwzakrzepicowe, stymulujące i antybiotyczne.
Pomaga w usuwaniu z organizmu nadmiaru ołowiu, obniża zachorowalność na białaczkę limfatyczną, stymuluje przemianę materii, pomaga w leczeniu reumatologicznego zapalenia stawów kręgosłupa. Przeciwdziała osteoporozie, leczy uszkodzenia układu naczyniowego i wiele innych schorzeń. Najczęściej stosuje się w postaci roztworów propolisowych 7%, 10%, 15% z alkoholem etylowym, maści propolisowej, czopków, globulek, kremów.
leczko pszczele.
Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów pszczół karmicielek o dużej wartości odżywczej. Smak mleczka jest cierpko-kwaśny, ostry, konsystencja jest galaretkowata, koloru niebiesko-białego, jasno-kremowego, brunatnoszarego, zapach słaby.
Pomaga w leczeniu cukrzycy, choroby wieńcowej, chorób serca, astmy, anemii, wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytów jelita grubego i innych.
Przyśpiesza proces leczenia i przywraca organizmowi równowagę psychiczno-fizyczną.
Pyłek kwiatowy | 1,00 kg |
Pyłek kwiatowy | 0,20 kg |
Barciki - cukierki propolis. w pojemniku Barciki - cukierki propolis. wielosmakowe |