iód pszczeli wielokwiatowy. Pochodzący z nektaru różnych kwiatów. Barwa od jasnokremowej do herbacianej. W smaku łagodny, słodki. Polecany przy alergiach i katarze siennym. Miody po pewnym czasie ulegają krystalizacji tzn. ze stanu ciekłego (patoki) przechodzą w stan stały (krupiec), zmieniając barwę na jaśniejszą. Jest to naturalny proces fizyczny nie majacy żadnego wpływu na wartość miodu. Podgrzewając go np. w wodzie do temp. max 45 ° C doprowadzamy bez szkody do stanu płynnego.

iód pszczeli akacjowy. Miód o barwie jasnokremowej, w smaku delikatny, bardzo słodki, lubiany przez dzieci. Zaiwera dużą ilość fruktozy dlatego powoli ulega krystalizacji. Stosuje się w leczeniu nadkwasoty żołądka jak i zaburzeń przewodu pokarmowego nerek i dróg moczowych.

iód pszczeli lipowy. Miód lipowy posiada barwę zielonkawo-jasnobursztynową, smak trochę pikantny, w zapachu aromatyczny. Działa uspokajająco i antyseptycznie. Tradycyjnie stosowany przy przeziębieniach i w stanach niepokoju.

iód pszczeli gryczany. Miód gryczany ma barwę ciemnoherbacianą, posiada silny zapach i ostry bardzo charakterystyczny smak. Poleca się na zrastanie kości po złamaniach. Zawiera znaczną ilość magnezu. Dlatego stosowany jest w diecie antynowotworowej oraz w leczeniu schorzeń na tle miażdżycowym.

iód pszczeli wrzosowy. Miód wrzosowy w stanie płynnym ma barwę czerwonobrunatną i konsystencję galaretowatą, silnie aromatyczny w smaku mało słodki, lekko gorzkawy. Stosowany przy zaburzeniach dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty) Profilaktycznie polecany dla panów po trzydziestce.

iód pszczeli spadziowy. Miód spadziowy posiada przeważnie zabarwienie ciemno-brunatne, aromat słaby lekko korzenny lub żywiczny. Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych.

iód spadziowo-nektarowy. Miód spadziowo - nektarowy jest pochodzenia mineralnego. Powstał ze spadzi i nektaru roślin kwiatowych. Czarakteryzuje się brunatną barwą, posiada słabo wyczuwalny korzenny zapach, smak łagodny czasami lekko gorzkawy. Krystalizuje szybciej niż miód spadziowy. Właściwości lecznicze pośrednie między miodami kwiatowymi, a spadziowymi.

iód spadziowy z drzew iglastych. Miód spadziowy (sosny, świerka, jodły) posiada zabarwienie od koloru brązowego poprzez ciemny brąz do prawie czarnego z zielonkamym odcieniem, silny charakterystyczny zapach przypominający igliwia lub żywicy. Smak przyjemny, łagodny. Wolno krystalizuje, krystalizacja gruba, kaszkowata. Miód ten jest bardzo bogaty w biopierwiastki. Polecany w leczeniu anemii rekonwalescentów po ciężkich chorobach, operacjach, w leczeniu nerwicy serca, miażdżycy mięśnia sercowego i innych schorzeniach sercowo-naczyniowych, przeciw infekcjom, przeziębieniu, chorobach układu oddechowego, zaparciach. Posiada właściwości antyseptyczne.

iód mniszkowy. Miód mniszkowy ma jasnożółty kolor, przyjemną woń kwiatów mniszka, smak łagodny, krystalizacja drobna.Polecany przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, chorobach nerek i dróg moczowych oraz chorobach wątroby.

yłek kwiatowy (obnóża). Produkt pręcików kwiatowych. Pszczoły zbierają go z kwiatów dodają do niego sekret gruczołów ślinowych, układają w obnóża na tylnych nóżkach i transportują do ula. Pyłek jest produktem bogatym w aminokwasy, których zawiera ok. 5 razy więcej niż np. mięso, jaja czy ser. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B, węglowodany, enzymy i sole mineralne. Zaleca się stosować przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym w dolegliwościach jelit, anemii, prostaty i dla rekonwalescentów.

ierzga. Pierzga - pyłek kwiatowy zakonserwowany przez pszczoły w komórkach plastra. Białkowy pokarm pszczół. Pyłek lub pierzgę stosujemy najczęściej jako mieszaninę 1 części zmielonego pyłku lub pierzgi i 5 części miodu spożywając po 2 łyżeczki 2x dziennie. Dzieci 1 łyżeczka 2x dziennie.


iody
Miód wielokwiatowy0,25 kg
0,27 kg
0,40 kg
0,60 kg
1,30 kg
1,50 kg
Miód:0,25 kg
- lipowy0,27 kg
- gryczany0,40 kg
- akacjowy0,60 kg
- nektar-spadź1,30 kg
- mniszkowy1,50 kg
Miód :0,25 kg
- spadziowy0,27 kg
- (spadź iglasta)0,40 kg
0,60 kg
1,30 kg
1,50 kg
Miód wrzosowy0,25 kg
Miód z propolisem0,25 kg
Miód z pyłkiem0,25 kg
Miód z pierzgą0,40 kg
Miód porcjowany (wielokwiatowy, lipowy, gryczany)15 g
Miód porcjowany-mix (opak. 12 szt. po 15 g)
Miód z orzechami:
-laskowymi0,25 kg
-włoskimi0,40 kg

 


iody pitne
Miód pitny półtorak (Mieszko, Chrobry)
Miód pitny półtorak Jadwiga
Miód pitny dwójniak (Bartnik, Jurand, Kasztel Nidzicki, Zbyszko)
Miód pitny dwójniak Kurpiowski
Miód Kurpiowski (w oplocie)
Miód pitny-3 Trybunalski - kamionka
Miód pitny czwórniak
Miód pitny dwójniak w kamionce

ropolis (kit pszczeli). Lepka substancja żywiczna o barwie - w zależności od pochodzenia - brunatnej, zielonkawej, pomarańczowej niekiedy czerwonej. Pszczoły zbierają go z pączków niektórych drzew. Propolis posiada właściwości bakterio - grzybobójczej, anestezyjne, dezynfekcyjne, peciwzapaleniowe, przeciwzakrzepicowe, stymulujące i antybiotyczne. Pomaga w usuwaniu z organizmu nadmiaru ołowiu, obniża zachorowalność na białaczkę limfatyczną, stymuluje przemianę materii, pomaga w leczeniu reumatologicznego zapalenia stawów kręgosłupa. Przeciwdziała osteoporozie, leczy uszkodzenia układu naczyniowego i wiele innych schorzeń. Najczęściej stosuje się w postaci roztworów propolisowych 7%, 10%, 15% z alkoholem etylowym, maści propolisowej, czopków, globulek, kremów.

leczko pszczele. Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów pszczół karmicielek o dużej wartości odżywczej. Smak mleczka jest cierpko-kwaśny, ostry, konsystencja jest galaretkowata, koloru niebiesko-białego, jasno-kremowego, brunatnoszarego, zapach słaby. Pomaga w leczeniu cukrzycy, choroby wieńcowej, chorób serca, astmy, anemii, wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytów jelita grubego i innych. Przyśpiesza proces leczenia i przywraca organizmowi równowagę psychiczno-fizyczną.

nne
Pyłek kwiatowy1,00 kg
Pyłek kwiatowy0,20 kg
Barciki - cukierki propolis. w pojemniku
Barciki - cukierki propolis. wielosmakowe

Miód
Powrót do oferty
Oferta